top of page

Riviera Zeytinyağı Nedir? Zararlı mı Sağlıklı mı?


Birçok faydası ile geçmişten bugüne özellikle sabah kahvaltılarımızın olmazsa olmazları arasında olan zeytinden üretilen zeytinyağı da mutfağımızda sıklıkla kullanılmaktadır. Zeytinyağı içeriği açısından pek çok uzman görüşüne göre oldukça sağlıklı görüldüğü için yemeklerde ve salatalarda rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Çok kullandığımız bir yağ çeşidi olan zeytinyağı teknolojik gelişmelerin fabrikalarda kullanılmasıyla birlikte artık farklı türlerde de üretilmektedir. Bunun sebebi hem maliyeti düşürmek hem de farklı asidik oranlarda kullanıcıya yağ çeşidi sunabilmektir. Riviera zeytinyağı da bu çeşitlerden bir tanesidir.

Riviera ne demek diye soracak olursak bu kelime Akdeniz’in deniz kıyısı anlamına da gelmekle birlikte işlem görmüş zeytinyağı türlerinden birinin de ismidir. Diğer ana çeşitler arasında natürel, sızma ve çeşnili zeytinyağlarını sayabiliriz.

Riviera zeytinyağı direkt yemek için uygun görülmemektedir; çünkü asitli zeytinyağı yüksek derecede ısı ve kimyasal temizlikten geçtikten sonra sade yağa dönüşmektedir.

Rafine olan bu tür genelde sızma zeytinyağı ile rafine zeytinyağının karışımıyla elde edilir.
Riviera üretimi sırasında kullanılan bir kısım yağ, aşamalardan geçtiği için bazı vitamin ve mineral değerleri azalır.

Bu yüzden doğal yağ ile karıştırılır. Böylece kaybedilen değerlerin kazanımına destek olunur.

Riviera zeytinyağı zararları olduğuna dair bazı görüşler varken bunun tam tersini söyleyen uzmanlar da bulunmaktadır.

Rivieranın zararlı olduğunu söyleyenler genelde gördükleri işlemlerden dolayı doğallığını kaybederek kanserojen özellik taşıyabileceklerinin altını çizmektedirler.

Palm yağının zararları ile benzerlik gösterdiğine dair de uzman açıklamaları bulunmaktadır.
Karşı görüştekiler ise rivieranın işlem gören diğer yağlar gibi zararlı trans yağ içeriğine dair yapılan açıklamaları doğru bulmamaktadır. Bu miktarın diğerlerine göre karşılaştırma bile yapılamayacak derecede az olabileceği söylenmektedir.

Ayrıca zeytin ağacından üretilen herhangi bir yağın zararlı içeriğe sahip olamayacağı da iddia edilmektedir.

Riviera içinde natürel yağ da olduğu için zaten işlem görmüş yağın sadece üretim açısından kolaylık sağladığına da değinilmektedir.

Riviera zeytinyağı geçtiği işlemlerden sonra hafif bir aromaya sahip olur. Bu yüzden daha çok zeytinyağı tadının baskın gelmesini istediğimiz salata gibi çiğ tüketilen türler için çok uygun değildir; ama hafif bir salata yapmak istiyorsanız tercih edebilirsiniz.

Hafif yemekler yapmak için de riviera kullanılmaktadır. Özellikle soğuk zeytinyağlı yemekler için değil de günlük sıcak yemekler için riviera tercih edilmektedir.

Çok miktarda yağ gerektiren kızartmalar için hem bütçeyi iyi kullanmak açısından hem de yağı çeken gıdaların çok ağır olmaması açısından riviera uygun bir seçimdir.

Riviera zeytinyağı nasıl yapılır sorusunun cevabı içinde aslında yapım aşamalarına bakmak gerektiği için riviera ve sızma farkı nedir onu da anlayabiliriz.

Sızma zeytinyağı için zeytinlerden dallardan silkme ile toplanır. Riviera için ise daldan düşüp asitlenmiş zeytinler kullanılır.

Sızma zeytinyağı için zeytin ezilme ve parçalanma gibi bazı işlemler görür. Riviera ise rafine zeytinyağının ısıtılıp kimyasal işlemlerle temizlenmesi ve natürel yağ ile karıştırılmasıyla elde edilir.
Tat bakımından sızma zeytinyağı daha aromatiktir, riviera ise hafif bir tada sahiptir.

Riveranın asit oranı ortalama %3,3 iken sızma zeytinyağında bu oran ortalama %0,8 dir.

Doğal zeytinyağları ise hiçbir işlemden geçmeyen ve genellikle fiyat açısından da en yüksek olan yağ türleridir.Çoğu uzmanın aslında en çok tercih edilmesini gerektiğini söylediği yağ çeşididir. Ancak fiyat açısından yüksek ve birinci kalite olduğu için her yemek için kullanılması zor olmaktadır.









Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page